Σάλτσες λαχανικών

Βιολογικό κτήμα ΑΦΟΙ Μήλιου

Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.
Η Βιολογική Καλλιέργεια συχνά συνδέεται με την υποστήριξη αρχών πέρα από την καλλιέργεια, όπως το Δίκαιο Εμπόριο (Fair Trade) και τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Τα βιολογικά λαχανικά σε σχέση με τα συμβατικά, διαφέρουν στην γεύση αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα συμβατικά λαχανικά καταστρέφουν τις βιταμίνες και το φυτό. Τα βιολογικά λαχανικά δίνουν μακροβιότητα, ενισχύουν τον οργανισμό με τις πλέον απαραίτητες βιταμίνες όπως A και C που βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων, παρέχουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες απαραίτητες για την καλή πέψη και τη σωστή απορρόφηση των βιταμινών, καταπολεμούν πολλές ασθένειες και για πολλούς αποτελούν το σημαντικότερο είδος διατροφής.
Στο κτήμα μας που βρίσκεται στο χωριό Φωτολίβος του νομού Δράμας στην όμορφη Μακεδονία, η οικογένεια μας άρχισε την ασχολία με την καλλιέργεια λαχανικών το 1991. Από το 2008 ξεκινήσαμε να καλλιεργούμε τα λαχανικά μας με βιολογικό τρόπο χωρίς χρήση χημικών, φαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων και ότι άλλο κυκλοφορεί σε χημικό που είναι επιβαρυντικό για την υγειά των καταναλωτών και των παράγωγων...
Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ασχολία μας με την βιολογική καλλιέργεια και δεν άργησε να γίνει ερωτάς με την γη, τα φυτά και το όλο περιβάλλον που ζούμε και δουλεύουμε γιατί άλλο να αναπνέεις χημικά και άλλο μαντζούνια και βότανα. Με την καθημερινή ασχολία μας και τα συνεχή πειράματα μας στις καλλιέργειες μας βρήκαμε τις λύσεις, σε πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την καλλιεργητική περίοδο με φυσικό τρόπο από υλικά που τα περνούμε από την φύση όπως ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, εκχυλίσματα βοτάνων, κομποστ από λαχανικά και πολλά αλλά. Καλλιεργούμε λαχανικά εποχής, δίκοκκο σιτάρι (αρχαίο σιτηρό με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη) παράγουμε ζυμαρικά από δίκοκκο και διάφορα είδη σάλτσας. Στο κτήμα μας μπορείτε να μας επισκεφθείτε οπότε θέλετε και να σας δείξουμε τι κάνουμε, πως το κάνουμε, γιατί το κάνουμε και στην ουσία τι τρωτέ και τι δίνετε στα παιδιά σας να φανέ από τα προϊόντα μας.
Ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας.
Οικογένεια Μήλιου


Το δικκοκο σιτάρι(triticum dicoccum) ή ζέα ή ζεία ηταν για χιλιάδες χρόνια το κυριότερο δημητριακό.
-Έχει πολύ χαμηλή γλουτενη
-Έχει βιταμίνες Α,Ε,Κ,Β2,Β3,Β3,Β5,Β6 καθώς και τα παρακάτω ιχνοστοιχεία μαγνησιο, σιδηρο, φωσφορο, καλιο, ψευδαργυρο και μαγγάνιο
-Συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης, πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόληψη καρκινου, διαβήτη όπως και στην απώλεια βάρους

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι

  • τοματα
  • αγγουρια
  • πιπερια
  • κολοκυθακια
  • μελιτζανες
  • μαρουλια
  • λαχανα
  • πρασα
  • φασολακια
  • μπροκολα
  • κουνουπιδια





  • σπανακι
  • καροτα
  • ρεπανια
  • παντζαρια
  • μαιντανο
  • ροκα
  • βλητα
  • κρεμμυδάκια
  • μηλα
  • καρπουζια
  • πεπονια




  • Σιτάρι Ζέα(Triticum Dicoccoum)
  • Ζυμαρικά από ζέα πολλών ειδών
  • Σάλτσα τάματος
  • σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
  • σάλτσα ντομάτας με θρούμπι
  • κέτσαπ
  • πελτέ ντομάτας
  • πελτέ Φλωρίνης
  • τουρσί
  • τοματακι αποφλυόμενο σε βάζο
  • πιπεριά Φλωρίνης σε βάζο

Φορέας πιστοποίησης